Arduino GPS datalogger

Datalogging en dataanalyse zijn waardevolle hulpmiddelen bij het verbeteren van je rijvaardigheden. Er zijn verschillende oplossingen te koop, maar ik heb mijn eigen logger op Arduino basis gebouwd. Het project is volledig Open Source en daarom makkelijk zelf na te bouwen.

Ik heb de volgende componenten van Adafruit gebruikt:

Ook is een Micro SD kaart vereist. Het in elkaar zetten gaat helaas niet zonder solderen. Ik heb de IMU op de GPS logger shield gesoldeerd. Stroom komt van een USB aansluiting, of ingebouwd, of een adapter voor een 12V stopcontact/aansteker.

Ik heb een simpele 3D geprinte behuizing voor de versie met LCD ontworpen. STL bestand en OpenSCAD broncode kunnen gedownload worden. Het STL bestand bevat behuizing en deksel, deze dienen voor het printen gesplit en de behuizing omgedraaid worden.

De Arduino broncode kan hier gedownload worden. Ik heb de volgende libraries gebruikt gezien de Adafruit libraries vrij inefficiënt zijn:

Met de RGB LCD geeft de kleur de GPS status weer (rood = geen fix, groen = fix). Met de links/rechts knoppen kan tussen weergave van positie en snelheid/koers geschakeld worden. Positie/snelheid/koers en de IMU waarnemingen worden in een CSV bestand op de SD kaart opgeslagen. Deze kunnen met Excel/een andere spreadsheet bekeken of in QGIS gevisualiseerd worden. Impoteren on MoTeC i2 zou ook mogelijk moeten zijn, ik heb het echter niet geprobeerd.

Import in QGIS gaat via Layer – Add Layer – Add Delimited Text Layer. “Trim Fields” kiezen. Kies field_4 als X field (lengtegraad) en field_3 als Y field (breedtegraad). Het Geometry CRS is EPSG:4326 (WGS84). Het project CRS op het gewenste coördinatenstelsel instellen, bijv. EPSG:28992 voor het Nederlandse RD stelsel. Daarna kun je OpenStreetMap toevoegen en bijv. de snelheid visualiseren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 gedachten over “Arduino GPS datalogger”