iRacing circuit koopgids

Een vaak gehoord kritiekpunt over iRacing zijn de kosten. Naast de maandelijkse kosten (uiteindelijk een paar euro per maand, mits je gebruik maakt van de Black Friday deals voor een of twee jaar) is het kopen van circuits het duurst. Een circuit kost US$15. Gelukkig is het geen vereiste elk circuit te kopen, gezien iRacing a) een heleboel gratis circuits heeft en b) sommige circuits populairder zijn dan anderen en daardoor vaker gebruikt worden.

Op dit moment (seizoen 4 2020) zijn deze circuits bij een iRacing abonnement inbegrepen:

 • Charlotte Motor Speedway (twee versies)
 • Lime Rock Park (twee versies)
 • Okayama
 • Oran Park (nieuw in seizoen 4 2020)
 • Oulton Park (nieuw in seizoen 4 2020)
 • Summit Point (twee verschillende circuits)
 • Tsukuba (twee verschillende circuits)
 • Laguna Seca
 • Daytona (oude versie)
 • Phoenix (oude versie)
 • Pocono (oude versie)
 • Silverstone (versie van 2008)
 • Texas Motor Speedway (versie van 2008)

Dit zijn 13 circuits, zonder alle versies en variaties te tellen. Het is dus mogelijk om een geheel seizoen van 12 races te doen zonder een gratis circuit twee keer te gebruiken.

Desalniettemin gebruiken de meeste raceseries van klasse D of hoger in elk seizoen een aantal betaalde circuits. Meestal wordt daarbij een vast rotatieschema gebruikt, waarbij een circuit, na gekozen te zijn, een aantal seizoenen in gebruik blijft. Door je van tevoren op het forum te informeren kun je dus een goede indruk krijgen van de circuits die jouw favoriete serie de komende seizoenen gaat gebruiken. Ook zijn een aantal circuits duidelijk populairder dan de rest en worden dus ook meer gebruikt – waardoor ze een betere investering zijn dan anderen. Gebaseerd op mijn ervaring kun de je circuits als volgt indelen:

Groep A

Heel populair en dus het vaakst gebruikt:

 • Spa
 • Road Atlanta
 • Road America
 • Sebring
 • Watkins Glen

Allemaal klassiekers, waaronder vier van de beste circuits in de VS. Deze vijf zijn naar mijn mening eigenlijk een must-have.

Groep B

Vaak gebruikt, maar minder vaak dan groep A:

 • Interlagos
 • Nürburgring/Nordschleife. Bijzonder hierbij is, dat veel series een combinatie hiervan gebruiken, waarvoor twee circuits gekocht moeten worden.
 • Le Mans
 • Barcelona
 • Silverstone
 • Zandvoort
 • Bathurst
 • Suzuka
 • Brands Hatch
 • Imola
 • Monza
 • Mosport

Veel opties dus, kijk daarom naar de kalender van je favoriete series voordat je gaat kopen. De meeste Formule 1 circuits vallen in deze groep. Van de Nordschleife houd je, of je haat hem. Als je ervan houdt, dan zou ik ook het GP circuit kopen, want veel series maken gebruik van een gecombineerd layout.

Groep C

Wat overblijft. Omdat deze minder vaak gebruikt worden, worden ze ook door minder mensen gekocht – wat dan weer betekent, dat races op deze circuits vaak last hebben van weinig deelnemers. Dat is jammer gezien hier een aantal leuke circuits tussen zitten (bijv. Virginia International Raceway). Met een beetje geluk komen de oudere circuits op een gegeven moment gratis beschikbaar.

Nieuwe circuits

Als een nieuw circuit uitkomt (volgens mij was Barcelona de laatste) wordt deze meestal door veel series voor een aantal seizoenen gebruikt. Een nieuw circuit kopen loont dus meestal de investering, mits je hem leuk vindt.

Geld besparen

Niet te vergeten, als je drie dingen koopt, dan krijg je 10% korting. Het is daarom verstandiger om aan het begin van een seizoen twee circuits en een auto te kopen, dan gedurende het seizoen een aantal losse aankopen te doen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *